Kiemen noten, granen en zaden
Veel noten, zaden en granen moet je weken of laten spruiten voor je ze gebruikt in de rawfood recepten. Het weken van de noten en zaden zorgt ervoor dat ze enzyme die zicht in zich hebben loslaten zodat alle voedingswaarde wordt geactiveerd.
Er is een bepaalde standaard waaraan je je kan vasthouden, waarbij je in je achterhoofd mag houden, liever langer dan korter. Maar liever korter dan helemaal niet. Dit is een handleiding van Gabriel Cousens van onder ander de dvd: Simply Raw: Reversing Diabetes
Noten:
- Amandelen: 12 uur weken in water in de koelkast
- Cashewnoten: 12 uur weken (geen tijd? minimaal 3 uur…)
- Pecannoten: 1 tot 2 uur weken
Walnoten: 1 tot 2 uur weken
- Macadamia noten: niet weken
- Pinda’s: niet weken
- Pistachnoten in de schaal: niet weken
Zaden:
- Pompoenzaden: 4 uur weken, 24 uur om te spruiten
- Zonnebloempitten: 4 uur weken, 24 uur om te spruiten
- Boekweit: 15 minuten, 24 uur om te spruiten (goed blijven spoelen, zodat de gelei achtige rozige afscheiding verdwijnd)
- Sesamzaad: 4 uur weken
- Hempzaad: niet weken
Lijnzaad (blond of bruin): 8 uur weken
- Lijnzaad wat je gemalen wilt gebruiken: niet weken, gewoon malen en eten
Granen:
- Rogge: 6 uur weken, 5-7 dagen om te spruiten
- Spelt: 6 uur weken, 5-7 dagen om te spruiten
- Tarwe: 6 uur weken, 5-7 dagen om te spruiten
- Kamut: 6 uur weken, 5-7 dagen om te spruiten
- Gerst: 6 uur weken, 5-7 dagen om te spruiten
- Amarant: 3 uur weken, 24 uur om te spruiten
- Gierst: 3 uur weken, 12 uur om te spruiten
Quinoa: 3 uur weken, 24 uur om te spruiten
- Boekweit: 6 uur weken, 5-7 dagen om te spruiten
- Zonnebloem: 7 uur weken, 5-7 dagen om te spruiten
Kleine groente:
- Alfalfa: 5 uur weken, 5 dagen om te spruiten
- Klaver: 5 uur weken, 5 dagen om te spruiten
- Fenegriek: 6 uur weken, 5 dagen om te spruiten
- Boerenkool: 5 uur weken, 5 dagen om te spruiten
- Mosterd:5 uur weken, 5 dagen om te spruiten
- Radijs: 6 uur weken, 5 dagen om te spruiten
- Tuinkers: 5 uur weken, 5 dagen om te spruiten
Diversen:
- Zongedroogde tomaten: 3 tot 4 uur weken
- Rozijnen: 3 uur weken
- Dulse zeegroente: 2 minuten