Welkom bij RawMagik

Proteine Poeder

Proteïne poeder

proteinesmoothieProteïne poeder, niet te haggelen maar wel noodzakelijk voor sporters.

Proteine zijn bouwstenen voor je spieren. Tijdens het trainen gebruik je je spieren en spreek je ze aan. Om optimaal te herstellen na je training is het daarom essentieel dat je voldoende proteïne binnen krijgt. Sport je veel maar krijg je te weinig proteïne binnen dan zijn dit enkele klassieke signalen:
– lage lichaamstemperatuur – koud dus!
– continue lichte spierpijn en al voor je aan je training begint spieren die moe zijn.
– slecht slapen en veel wakker ’s nachts. (Ben jij zo’n slechte slaper? Probeer dan eens een paar dagen een proteïne smoothie te nemen voor het slapen gaan en ervaar dan of je inderdaad een betere nachtrust krijgt en uitgeruste wakker wordt.)

Door de proteïne hoeveelheid in je dagelijks eetpatroon op te voeren merk je vaak dat je lichaam weer balans vind. Lastiger is het bepalen hoeveel gram proteïne je dagelijks nodig hebt, er zijn hele berekeningen voor, op basis van je dagelijkse energie behoefte en dat weggezet in vetten, koolhydraten en eiwitten maar laat ik eerlijk zijn: heb het allemaal berekend maar kom er nooit aan! Volgens de berekening zou ik uit moeten komen op minimaal 100 -120 gram proteïne per dag. Ik ben al heel blij als ik de 75 gram per dag haal en dan doe ik al ontzettend me best! De proteïne vult behoorlijk en als ik 100 – 120 gram wil komen dan eet ik de rest van de dag niets anders meer. Conclusie: dan ga ik vitamines en mineralen mislopen, dus ik probeer veel weg te werken maar zorg ook voor me vitamines, mineralen en groen voer. Kijk zelf wat haalbaar is voor jou.

Proteine kun je binnen krijgen uit vlees, vis of eieren maar wat doe je als je vegetarisch, veganistisch of rawfood eet? In dat geval haal je al je proteïne uit groente, fruit, noten en zaden en proteïne poeder op basis van bijv. bruine rijst, quinoa of hennep. Eigenlijk gort droge poeder wat niet te haggelen is. Hoe krijg je dat dan toch naar binnen? Maak er een lekkere smoothie van!

Basis recept:
– 3-4 cups homemade notenmelk (cashewnoten, kokoswater en vanillepoeder) of voor de makkelijk: amandelmelk uit pak.
– 100 gram proteine poeder (waarin dan afhankelijk van je keus proteinepoeder tussen de 65 – 80 gram proteïne zit)
– 1 rijpe banaan (of bevoren banaan, dan wordt je smoothie direct koud)
Alles even in de blender en klaar!

Advies gebruik: 
– voor het sporten: als je je (vetverbranding) systeem wilt aanzetten
– na het sporten (binnen 20 minuten): voor optimaal herstel
– slechte slaper: voor het slapen gaan
Wel even opletten dat je de proteïne smoothie niet in een keer naar binnen werkt, je lichaam neemt namelijk niet meer dan 20 – 30 gram proteïne per keer op, neem je meer proteïne in een keer, dan doet je lijf daar niets mee. Het is dus zinloos om een smoothie met 75 gram proteïne in een keer op te drinken. Maak één smoothie en verdeel die over verschillende momenten van de dag. Succes!

Youtube filmpje: